'/> Resepi Kuih Puteri Mandi - Kuliner Viral

Resepi Kuih Puteri Mandi

Resepi Kuih Puteri Mandi (Enak dan Lazat!) Resepi.My
Resepi Kuih Puteri Mandi (Enak dan Lazat!) Resepi.My from www.resepi.my

Perkenalan

Kuih Puteri Mandi merupakan salah satu jenis kuih tradisional yang terkenal di Malaysia. Kuih ini biasanya dihidangkan semasa majlis perkahwinan atau acara istimewa lain. Kuih ini mempunyai rasa yang manis dan lembut serta tekstur yang lembut dan sedikit kalis. Resepi ini sangat mudah dan boleh dibuat di rumah.

Bahan-bahan

  • 300g tepung beras
  • 2 sudu besar tepung ubi kayu
  • 500ml susu cair
  • 300g gula pasir
  • 4 biji telur ayam
  • 2 helai daun pandan
  • Sedikit pewarna makanan (opsional)

Cara-cara

  1. Campurkan tepung beras, tepung ubi kayu, susu cair dan gula pasir dalam satu bekas dan kacau rata.
  2. Tambahkan telur ayam dan kacau rata sehingga sebati.
  3. Tambahkan daun pandan yang telah dihiris halus dan pewarna makanan (jika digunakan) dan kacau rata.
  4. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan kukus selama 30-45 minit.
  5. Setelah siap, keluarkan dari loyang dan biarkan sejuk sebelum dipotong dan dihidangkan.

Informasi Nutrisi

Satu hidangan kuih puteri mandi (100g) mengandungi kira-kira:

  • Calori: 227kcal
  • Protein: 4g
  • Lemak: 1g
  • Karbohidrat: 51g
  • Serat: 1g

Sumber: myfitnesspal.com

Kesimpulan

Jangan takut untuk mencuba resepi kuih puteri mandi di rumah. Ia sangat mudah dan boleh diubahsuai mengikut citarasa anda. Anda pasti akan teruja dengan rasa manis dan lembut kuih ini. Selamat mencuba!

Link copied to clipboard.