'/> Resepi Kuih Topi - Kuliner Viral

Resepi Kuih Topi

Resepi Masakan Kegemaran Kuih Topi Kelantan
Resepi Masakan Kegemaran Kuih Topi Kelantan from secubitrasamanis.blogspot.com

Resepi kuih topi adalah salah satu resepi kuih tradisional yang amat popular di Malaysia. Kuih ini mempunyai bentuk yang menyerupai topi dan biasanya dihidangkan semasa majlis kenduri atau sebagai pencuci mulut selepas makan. Kuih topi juga boleh dihidangkan pada bila-bila masa sebagai snek di tengahari atau petang.

Ingredient

Berikut adalah senarai bahan-bahan yang diperlukan:

  • 200 gram tepung ubi kayu
  • 50 gram tepung beras
  • 150 gram gula merah
  • 200 ml air
  • 1 sudu teh pewarna merah (opsional)
  • Minyak masak secukupnya

Instructions

Cara membuat kuih topi adalah seperti berikut:

  1. Campurkan tepung ubi kayu dan tepung beras dalam sebuah bekas.
  2. Cairkan gula merah dalam air dan kacau sehingga gula merah larut.
  3. Masukkan campuran gula merah ke dalam bekas tepung dan adun sehingga menjadi doh yang lembut.
  4. Tambahkan pewarna merah (jika digunakan) dan adun sehingga sebati.
  5. Bulatkan doh menjadi saiz seperti bola golf.
  6. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng kuih sehingga kuning keemasan.
  7. Angkat kuih dan toskan minyak.
  8. Sedia untuk dihidangkan.

Nutrition

Resepi kuih topi ini mengandungi kira-kira 150 kalori setiap satu saiz bola golf.

Adalah amat mudah untuk membuat resepi kuih topi ini di rumah. Anda boleh menghidangkannya semasa majlis kenduri atau sebagai snek di tengahari atau petang. Sila cuba resepi ini dan selamat mencuba!

Schema JSON-LD

```javascript ```

Rich Snippet

```javascript ```

Jangan lupa untuk berkongsi resepi kuih topi ini dengan rakan-rakan dan keluarga anda. Selamat mencuba!

Link copied to clipboard.