'/> Resepi Ketupat Sotong Terengganu - Kuliner Viral

Resepi Ketupat Sotong Terengganu

Resepi Ketupat Sotong Terengganu
Resepi Ketupat Sotong Terengganu from seminitresepi.blogspot.com

Jika anda mencari hidangan tradisional yang unik dan menyelerakan, resepi ketupat sotong Terengganu adalah pilihan yang tepat. Hidangan ini menggunakan bahan-bahan segar dan mudah didapati di pasaran. Ketupat sotong Terengganu biasanya dimakan bersama kuah kacang atau sambal tumis. Penasaran dengan resepnya? Yuk, simak ulasan berikut!

Ingredient:

  • 1 kg sotong segar
  • 500 gram beras
  • 2 liter air
  • 1 batang serai
  • 2 helai daun pandan
  • 1 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh lada putih
  • 2 biji buah pelaga
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 2 sudu besar kacang tanah goreng
  • 1/2 cawan air
  • 3 batang cili kering
  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 sudu teh belacan
  • 2 sudu besar gula merah
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • Garam secukup rasa

Instructions:

  1. Bersihkan sotong dan ambil bahagian kepala sahaja. Rebus sotong selama 10 minit dan sisihkan.
  2. Cuci beras hingga bersih dan toskan airnya.
  3. Panaskan air dalam periuk dan masukkan serai, daun pandan, garam, lada putih, dan pelaga. Biarkan air mendidih.
  4. Masukkan beras dan masak hingga air menyusut dan beras sudah masak. Kacau sekali-sekala.
  5. Setelah beras masak, padamkan api dan biarkan ketupat sejuk.
  6. Untuk membuat kuah kacang, tumis bawang putih dan halia hingga naik bau.
  7. Masukkan kacang tanah goreng dan cili kering. Tumis sehingga garing.
  8. Tambahkan air dan kacau sebati.
  9. Blender campuran dan tumis semula sehingga kuah kacang pekat.
  10. Untuk membuat sambal tumis, blend cili kering, bawang merah, bawang putih, dan belacan.
  11. Tumis campuran hingga naik bau dan masukkan gula merah, air asam jawa, dan garam. Kacau sebati.
  12. Untuk menghidangkan ketupat sotong, potong ketupat menjadi kecil-kecil dan masukkan ke dalam kepala sotong.
  13. Siram kuah kacang atau sambal tumis di atas ketupat sotong.

Nutrition:

Untuk 1 porsi ketupat sotong terengganu, terdapat kira-kira 400 kalori, 20 gram protein, 60 gram karbohidrat, dan 10 gram lemak.

Jangan lewatkan kesempatan untuk mencoba resep ketupat sotong Terengganu yang lezat ini. Selamat mencoba!

Berharap artikel ini memberikan informasi yang bermanfaat dan dapat membantu anda dalam memasak hidangan yang lezat. Selamat mencoba dan nikmati hidangan yang telah anda buat!

Terima kasih telah membaca artikel ini sampai akhir. Jangan lupa untuk membagikan resep ini kepada teman-teman anda dan meninggalkan komentar di bawah. Sampai jumpa pada artikel selanjutnya!

Link copied to clipboard.