'/> Resepi Kuih Gegetas Sukatan Cawan - Kuliner Viral

Resepi Kuih Gegetas Sukatan Cawan

Resepi kuih getas sukatan cawan 🔥Kuih Cara Manis Resepi Mudah Dan Sedap
Resepi kuih getas sukatan cawan 🔥Kuih Cara Manis Resepi Mudah Dan Sedap from qa1.fuse.tv

Siapa yang tidak suka kuih? Salah satu jenis kuih yang paling popular di Malaysia adalah kuih gegetas. Kuih ini sering dihidangkan semasa majlis perkahwinan atau kenduri-kenduri. Kuih gegetas sangat sedap dan boleh dimakan pada bila-bila masa. Jika anda ingin mencuba membuat kuih gegetas di rumah, berikut adalah resepi kuih gegetas sukatan cawan yang mudah dan sedap.

Bahan-bahan:

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan santan pekat
  • 3 biji telur
  • 1 cawan kentang parut
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1/4 cawan minyak masak
  • 1/2 sudu teh garam
  • Pewarna makanan (optional)

Cara-cara:

  1. Panaskan ketuhar suhu 180 darjah Celsius.
  2. Campurkan tepung gandum, gula, santan pekat, telur, kentang parut, baking powder, minyak masak dan garam. Kacau rata.
  3. Tambahkan beberapa tetes pewarna makanan jika ingin memberikan kuih gegetas warna yang menarik.
  4. Sedia kan loyang dan sapukan sedikit minyak pada loyang.
  5. Tuangkan adunan kuih gegetas pada loyang dengan menggunakan senduk.
  6. Bakar kuih gegetas selama 30-40 minit atau sehingga permukaan kuih gegetas keperangan.
  7. Sejukkan kuih gegetas sebelum dihidangkan.

Nilai Makanan:

Kalori: 187 kalori
Lemak: 8 gram
Karbohidrat: 28 gram
Protein: 3 gram
Sodium: 91 miligram

Penutup

Sekarang anda tahu bagaimana untuk membuat kuih gegetas sukatan cawan. Jangan takut untuk mencuba resepi ini di rumah. Kuih gegetas sangat mudah dibuat dan pasti akan menjadi hidangan yang popular di rumah anda. Selamat mencuba!

Link copied to clipboard.