'/> Resepi Kuih Apam Kukus Yang Lembut Dan Gebu - Kuliner Viral

Resepi Kuih Apam Kukus Yang Lembut Dan Gebu

The Writer's CooKING! APAM KUKUS
The Writer's CooKING! APAM KUKUS from shahriahnovelisresipe.blogspot.com

Kuih apam kukus adalah salah satu kuih tradisional yang popular di kalangan masyarakat Malaysia. Kuih ini mempunyai tekstur yang lembut dan gebu serta mempunyai rasa yang manis dan sedap. Jika anda suka dengan kuih tradisional yang enak, anda boleh mencuba resepi kuih apam kukus yang kami kongsikan ini.

Ingredients:

- 250 gram tepung gandum

- 2 sudu besar tepung beras

- 1 sudu kecil yis segera

- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat

- 200 ml air suam

- 200 gram gula melaka

- 2 biji telur ayam

- 200 ml santan pekat

- 1 sudu kecil garam

- 5 ulas biji pisang

- Daun pisang untuk pembungkusan

Instructions:

1. Campurkan tepung gandum, tepung beras, yis segera, dan soda bikarbonat dalam satu bekas.

2. Masukkan air suam sedikit-sedikit sambil dikacau hingga sebati.

3. Biarkan adunan tersebut selama 30 minit hingga mengembang.

4. Kacau gula melaka, telur ayam, santan pekat, dan garam dalam satu bekas.

5. Tambahkan adunan tersebut ke dalam adunan tepung dan kacau hingga sebati.

6. Hancurkan pisang dan masukkan ke dalam adunan tersebut. Kacau hingga sebati.

7. Panaskan kukusan dengan api sederhana.

8. Ambil daun pisang dan sapukan sedikit minyak untuk mengelakkan adunan menempel pada daun pisang.

9. Tuang adunan ke dalam daun pisang sehingga 3/4 penuh.

10. Kukus kuih apam selama 10-15 minit atau sehingga masak.

11. Angkat dan biarkan sejuk sebelum dihidangkan.

Nutrition:

Kalori: 150

Protein: 2 g

Lebihan: 27 g

Karbohidrat: 30 g

Kolesterol: 35 mg

Sodium: 60 mg

Selamat mencuba resepi kuih apam kukus yang lembut dan gebu ini. Pasti menjadi kegemaran keluarga anda. Jangan lupa berkongsi resepi ini dengan rakan-rakan anda. Terima kasih kerana membaca!

Link copied to clipboard.