'/> Resepi Tepung Goreng Pisang Rangup Tahan Lama - Kuliner Viral

Resepi Tepung Goreng Pisang Rangup Tahan Lama

ThE sToRy WiLL NeVeRR End... Goreng Pisang Rangup
ThE sToRy WiLL NeVeRR End... Goreng Pisang Rangup from ezadlieza.blogspot.com

Pengenalan

Pisang goreng merupakan makanan ringan yang sangat digemari oleh kebanyakan orang. Tapi, agar pisang goreng menjadi lebih enak dan tahan lama, tepung yang digunakan haruslah tepung yang sesuai. Tepung goreng pisang yang rangup dan tahan lama dapat dihasilkan dengan menggunakan tepung terigu yang tepat. Berikut ini adalah resepi tepung goreng pisang yang rangup dan tahan lama.

Bahan-bahan

  • 1/2 cawan tepung terigu
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 1 sudu teh baking powder
  • 2 sudu makan gula
  • 1/4 sudu teh garam
  • 1 cawan air suam
  • 5-6 biji pisang berangan
  • Aceite de Oliva untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Campurkan tepung terigu, tepung beras, baking powder, gula dan garam.
  2. Tambahkan air suam sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga menjadi adunan yang licin.
  3. Panaskan minyak dalam kuali di atas api sederhana.
  4. Belah pisang secara memanjang dua kali.
  5. Gulungkan pisang dalam adunan tepung hingga keseluruhan pisang tertutup dengan tepung.
  6. Goreng pisang dalam minyak yang panas hingga kekuningan dan garing.
  7. Tiriskan pisang yang telah digoreng pada tisu dapur.
  8. Siap dihidangkan.

Informasi Nutrisi

Resepi ini menghasilkan 5-6 biji pisang goreng. Setiap biji pisang goreng mengandungi kira-kira 150 kalori.

Jangan lepaskan peluang untuk mencuba resepi ini! Pisang goreng yang rangup dan tahan lama dapat dinikmati pada bila-bila masa. Selamat mencuba!

Terima kasih kerana membaca dan jangan lupa untuk berkongsi resepi ini dengan rakan-rakan anda!

Link copied to clipboard.